Kennelin perustaminen

This entry was posted by on Sunday, 17 June, 2018 at

Moni koiranomistaja ja koiraharrastusten parissa muuten viihtyvä haaveilee oman kennelin perustamisesta. Unelmat on saattanut sysätä liikkeelle halu teettää pentuja omalla rakkaalla koiralla tai kasvatustoiminta on voinut kiinnostaa laajemmassa mittakaavassa jo pidemmän aikaa. Miten kasvattajaksi sitten voi ryhtyä ja kuinka toiminnan saa onnistuneesti käyntiin?

Kenneltoiminta on koirien jalostamista

Jotta kennelin voisi perustaa, tarvitaan aivan ensiksi rotukoira, jolla on viralliset rekisteripaperit. Kasvattajaksi voi alkaa kuka tahansa, mutta kennelnimen saadakseen on käytävä Kennelliiton kasvattajakurssi. Kennelnimi ei ole ehto pentueen rekisteröinnille, mutta antaa kasvattajasta positiivisen ja ennen kaikkea vastuullisen kuvan potentiaalisille pennunostajille.

Koirien määrä on jatkuvasti kasvussa ja vaikka yhä useampi hankkii koiransa erilaisten rescue-yhdistysten kautta Suomesta tai ulkomaista, on myös puhdasrotuisten pentujen kysyntä valtavaa. Rescue-koirat, joita välittävät esimerkiksi Rekku Rescue, Rescueyhdistys Kulkurit ja muut suomalaiset yhdistykset, ovat useimmiten aikuisia koiria, joihin saattaa liittyä omat riskinsä. Siksi suomalainen rotukoira, jonka sukupuu on tuttu ja alttius esimerkiksi perinnöllisille sairauksille tiedossa, on monen koiraa hankkivan mielestä turvallisempi vaihtoehto.

Kasvattamaansa rotuun ja sen terveystilanteeseen on syytä tutustua perin pohjin ennen kenneltoiminnan aloittamista, jotta pentuetta rekisteröidessä ei tule ikäviä yllätyksiä ja pentujen ostajille voi tarjota paikkansa pitävää ja ajankohtaista tietoa.

Voiko koiria kasvattamalla rikastua?

Omaa kennelnimeä ja -brändiä on etenkin alussa hyvä tehdä tunnetuksi, jotta pennuista kiinnostuneet ostajat löytävät sen. Hyviä keinoja ovat pienet mainokset koira-aiheisissa lehdissä sekä kennelin logolla koristellut mainostuotteet. Axonprofil on verkkokauppa, joka myy lukuisia erilaisia tuotteita, jotka voi tilata haluamallaan painatuksella. Koiranomistajan arjessa hyödylliset tuotteet sopivat jaettaviksi vaikkapa koiranäyttelyissä tai muissa koiraihmisten tapahtumissa.

Kenneliä ei kannata lähteä perustamaan euron kuvat silmissä, sillä vastuullisesti hoidettu kasvattajatoiminta on harvoin mikään rahasampo. Rahanreikiä voi tulla vastaan yllättävissäkin paikoissa ja aikaa on uhrattava vielä senkin jälkeen, kun pennut on luovutettu uusiin koteihinsa: vastuullinen kasvattaja auttaa pennunostajia tarvittaessa koiran kuolemaan saakka. Kenneltoimintaan ryhtyessä rahaa huomattavasti parempi motivaatio on siis rakkaus koiria ja rotua kohtaan.