Koiran terveydestä huolehtiminen on tärkeää

This entry was posted by on Saturday, 14 September, 2019 at

Koira on osa perhettä ja se tuo mukanaan niin riemastuttavia kuin raivostuttavia hetkiä – suurimmaksi osaksi tietenkin koira on se ihastuttava, uskollinen, oma kumppani. Koirat eivät osaa itse kertoa, kun heillä on jokin hätänä, joten jää omistajan tehtäväksi huolehtia siitä, että karvaisella perheenjäsenellä on kaikki hyvin. Koiran hyvinvointi koostuu useista eri osa-alueista.

Päivittäinen huolehtiminen

Koiran hyvinvointi pohjautuu päivittäiseen huolenpitoon, kuten oikeanlaiseen ruokavalioon, riittävään liikuntaan ja puhtaudesta huolehtimiseen. Koiran tarpeet vaihtelevat sen mukaan, minkä kokoinen rotu on kyseessä ja kuinka vanha koira on. Myös muut erikoistilanteet voivat asettaa lisävaateita perushoidolle. Jos sinulla on kysymyksiä tai et ole varma siitä, mikä on parasta koirallesi, eläinlääkäri neuvoo aina mielellään.

Ruokavalio tulee valita aina sen mukaan, onko kyseessä pentu, aikuinen koira vai eläkeläinen. Energiantarpeeseen vaikuttaa myös koiran aktiivisuus. Jokaisen koiran pitäisi päästä lenkille vähintään kolme kertaa päivässä, mutta on myös rotuja, jotka vaativat huomattavasti enemmän fyysistä rasitusta. Lenkille pääseminen ei ole koiralle vain liikuntaa, vaan ympäristöstä löytyvät tuoksut toimivat virikkeinä ja pitävät koirasi tyytyväisenä.

Säännölliset eläinlääkärin tarkastukset

Normaalilla ja asianmukaisella perushoidolla koiran hyvinvoinnille saadaan luotua vahva pohja. Kuitenkin voi sattua myös tilanteita, joissa tarvitaan eläinlääkäriä. Joskus voi olla hankalaa odottaa eläinlääkärin tekemien testien tuloksia, ja tuolloin on hyvä saada ajatukset ihan muualle – onhan oma hyvinvointisikin tärkeää. Yksi hyvä tapa karata hetkeksi rentoutumaan on kokeilla nettipelejä. Esimerkiksi Quickspin tarjoaa ilmaisia demo-pelejä kokeiluun.

Koira on hyvä viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi varsinkin pentuvaiheessa useammin, jotta voidaan todeta sen normaali kasvu ja kehittyminen. Aikuisella iälläkin on hyvä tarkastuttaa koiran kunto aina silloin tällöin perustarkastuksilla. Näin voidaan välttää mahdollisimman tehokkaasti mahdollisia suurempia toimenpiteitä – etukäteen ennakointi on aina parempi vaihtoehto kuin sairauden tai vamman hoitaminen, niin itsesi kuin koirasikin kannalta.

Vinkkejä eläinlääkärikäynnille

Eläinlääkäriin vienti voi olla koiralle hermostuttava kokemus, sillä ympäristö ei ole tuttu. Vastaanotto on täynnä hajuja, ihmisiä, muita eläimiä ja melua – tilanne voi olla jopa stressaava. Vie koira ennen vierailua pitkälle lenkille ja anna sen kuluttaa turhat energiat pois. Laita päällesi vanhat vaatteet, joista koira tuntee vahvasti tuoksusi ja anna sille mahdollisimman paljon fyysistä huomiota.