Koiran ulkoilu- ja urheilulajit

This entry was posted by on Friday, 18 May, 2018 at

Koiria on joka lähtöön: on vahtikoiria, metsästyskoiria, koiravaljakkokoiria ja sitten tietysti ihan tavallisia perheeseen kuuluvia kotikoiria. Mutta eräs tärkeä koirien ryhmä on kilpailukoirat, jotka kilpailevat monenlaisissa koirien urheilulajeissa. Seuraavaksi esitellään niistä lyhyesti muutama.

Ratajuoksu

Ratajuoksu ei ole ehkä kaikkein suosituimpia koiralajeja Suomessa, mutta monissa muissa maissa se on erittäin suosittua. Se on periaatteessa nopeiden vinttikoirien laji, jossa koirat lähtevät erityisistä lähtökopeista juoksemaan radalle, joka on ovaalin muotoinen. Koirat seuraavat viehettä, ja kilpailu päättyy, kun koirat ylittävät maalilinjan. Kilpailun voittaja on ensimmäisenä maaliin päässyt koira. Rodut, jotka pääsääntöisesti kilpailevat ratajuoksussa ovat Faaraokoira, Portugalin podengoja ja Ibizan podenco, Cirneco dell’etna. Tämän lisäksi osallistumisoikeus on kaikilla 10 rodulla, jotka kuuluvat FCI- ryhmään. Ratajuoksun parhaita puolia on, että siinä koirat pääsevät toteuttamaan luontaista juoksuviettiään. Juoksun uskotaan myös kehittävän koirien älykkyyttä ja muuta toimintakykyä. Yleisimmät matkat, joissa koirat kilpailevat ovat 280 m, 350 m ja 480 m. Yleensä pienikokoiset rodut juoksevat lyhyempiä ja suurikokoisemmat pidempää matkaa.

Agility

Eräs tämän hetken suosituimmista koiraharrastuksista Suomessa on agility. Kyseessä on koirien esteratakilpailu, ja sitä voi periaatteessa harrastaa kuka tahansa, sillä se on avoin kaikille koiraroduille (myös sekarotuisille). Agilityssä menestyvät sellaiset koirat, joilla on hyvä fyysinen kunto, toimintakykyä ja mikä tärkeintä, kyky saumattomaan yhteistyöhön ohjaajansa kanssa. Kaikissa koiraurheilulajeissa edellytetään hyvää kuntoa myös ohjaajalta, ja eräs tapa pitää omaa kuntoaan yllä on esimerkiksi pyöräily, jota voi harrastaa myös yhdessä koiran kanssa. Hyvä paikka pyöräilyn aloittamiseksi on esimerkiksi cykelkraft.fi. Agilityn vauhdikkuus edellyttää myös hyvää huomiokykyä ja keskittymistaitoa ohjaajalta.

Koiratanssi

Koiratanssi on laji, jossa koirilta edellytetään erityisesti luovaa tottelevaisuutta. Se on osittain koirankoulutustaitoa ja osittain myös taiteellista ilmaisua. Myös koiratanssi on avoin kaikille koiraroduille (myös sekarotuisille koirille), mutta koiran tulee olla rekisteröity. Kilpailussa ohjaaja saa halutessaan käyttää apuvälineitä. Tässä lajissa tärkeää on ohjaajan ja koiran hyvä yhteistyö, mutta tämän lisäksi lajilla on myös viihdearvoa, sillä tarkoituksena on tarjota yleisölle hienoja visuaalisia kokemuksia. Koiratanssi edistää myös sekä koiran että ohjaajan psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia.