Kunto nousuun harrastuksella ihmisen parhaan ystävän kanssa

This entry was posted by on Saturday, 29 December, 2018 at

Koira on todellakin ihmisen paras kaveri, monessakin mielessä. Tämä uskollinen ystävä kulkee rinnalla elämän aallokoissa, ja jaksaa piristää isäntäänsä täydellisellä omistautumisellaan. Nelijalkainen kaveri on aina valmis lenkkipoluille, ainakin jos on valinnut koirarodun sitä ajatellen. Useimmat koirat nauttivat ulkoilusta, ja lenkkikaveria kaipaavan tulee kiinnittää rotuvalintaan huomiota. Koirien kanssa harrastetaan nykyisin monenlaisia lajeja, joista yksi nousevista trendeistä on pyöräily.

Pyöräily onnistuu lähes kaikkien rotujen kanssa, kunhan muistaa ottaa huomioon muutamat asiat. Osa niistä koskee koiran jaksamista, osa taas muiden ihmisten kunnioittamista.

Pyöräily ja koira

Ennen pyöräilyn yhdistämistä koiran kanssa liikkumiseen tulee tarkistaa rodulle tyypillinen liikuntasuositus. Pienimmille koirille pyörälenkki voi olla liian raskas, ja sen nivelet saattavat kärsiä vauhdissa pysymisestä. Kaikkien koirien kanssa lenkittely pyörän kanssa aloitetaan rauhallisesti, ja seurataan koiran jaksamista. Lenkkien suhteen tulee ottaa huomioon vallitseva lämpötila, ja koiralle on muistettava antaa paljon vettä. Liian helteisellä ilmalla lenkit kannattaa jättää suosiolla väliin. Asfaltti saattaa kuumentua liikaa, jolloin tassut ovat koetuksella. Pyöräilijälle sopii harrastukseen tavallinen menopelikin, ja maasto kannattaa valita harkiten molempia kuntoilijoita ajatellen. Pehmeä metsämaasto on oivallinen koiran tassuille, mutta haastavampi pyöräilijälle.

Koira on erinomainen kirittäjä ja innostaja. Sen avulla on helpompi lähteä liikkeelle, ja iloinen hännänheilutus saa mielen virkeäksi, vaikka sohva kutsuisikin löhöilemään. Nelijalkainen onkin hyvä tsemppaaja painonhallinnan kanssa painiskeleville, joilla liikkumaan lähteminen tuntuu toisinaan tuskalliselta.

Huomioi koira ja muut

Pyöräily yhdessä vaatii molemmilta harjoittelua, kuinka ennakoidaan ja kuinka koira kulkee pyörän rinnalla? Samalla joudutaan ottamaan huomioon myös muut kulkijat. Koira on hyvä opettaa kulkemaan aina samalla puolella, ja varsinkin alussa samoihin lenkkeihin rutinoitumisesta on hyötyä. Jos koira poukkoilee, ja aiheuttaa ongelmia, on hyvä miettiä koiran kouluttamista. Pimeällä kelillä koira tulee varustaa pyörän tavoin heijastimen avulla. Lenkitystä ja pyöräilyä varten on myynnissä erityisiä juoksuremmejä, jotka kiinnitetään pyöräilijän vyötärölle, tai pyörään. Tällöin vastus on suurempi, jos koira tekee yhtäkkiä syöksyn pois reitiltä.