Suosituimmat koiraurheilulajit Suomessa

This entry was posted by on Tuesday, 7 October, 2014 at

Koira on pitänyt pintansa suomalaisten suosikkina, ja se on kissan ohella ylivoimaisesti yleisin lemmikkieläimemme. Koiria on yksityisten henkilöiden lisäksi myös ammattilaiskäytössä esimerkiksi tullilaitoksella, poliisilla ja puolustusvoimilla. Koirille järjestetään myös paljon erilaisia aktiviteetteja ja kilpailuita aina koiranäyttelyistä vainukilpailuihin.

Eräs Suomessa suosittu koirakilpailujen muoto on agility. Sitä on harrastettu maassamme vuodesta 1986 alkaen, ja ensimmäiset kansalliset kilpailut pidetiin jo heti seuraavana vuonna eli v. 1987. Agility on koirien ketteryyskilpailu, ja siinä koirat kilpailevat erilaisten esteiden muodostamalla radalla. Lajin nimeksi ehdotettiinkin tuolloin vikellystä ja ketteryyttä, mutta lajin englanninkielinen nimi kuitenkin jäi käyttöön. Lajin ensimmäiset kilpailut Suomessa järjestettiin vuonna 1987. Sittemmin Suomessa on järjestetty myös agilityn MM-kisat kahdesti, vuosina 2000 ja 2008.

Toinen Suomessa, ja erityisesti Pohjois-Suomessa suosittu koirien kilpailulaji on valjakkokilpailut. Nimensä mukaisesti niissä kilpaillaan usean koiran vetämillä valjakoilla. Koiravaljakkokilpailun SM-kilpailut järjestetään Rukan hiihtokeskuksessa maaliskuussa. Tämä vauhdikas tapahtuma kerää huomiota myös kansainvälisesti. Valjakkohan soveltuu nimenomaan lumeen ja talveen, ja on perinteisesti ollut yksi maapallon pohjoisten alueiden kulkumuoto.