Suuria koiraurheilutapahtumia Suomessa

This entry was posted by on Saturday, 11 October, 2014 at

Suomessa järjestettäviä suuria koiraurheilukilpailuja ovat mm. erilaiset agility-tapahtumat, koiranäyttelyt sekä koiravaljakko- ja vinttikoirakilpailut. Myös vainussa ja metsästyksessä voidaan kilpailla, tosin esimerkiksi poliisin ja tullin koirien vainukoulutus ja siihen liittyvät kilpailut eivät ole yleensä yleisölle avoimia tapahtumia.

Suomen Vinttikoiraliitto (SVKL) toimii maassamme vinttikoirien kasvatus-, jalostus- ja kilpailutoiminnan kattojärjestönä ja se organisoi vinttikoirakilpailuja. SVKL valvoo ratakilpailujen lisäksi myös koirien maastojuoksukilpailuja, joihin voi osallistua 10 rotua FCI:n ryhmästä. Ratajuoksukilpailuja on Suomessa ensi kerran juostu virallisesti vuonna 1951. Ratajuoksussa koirat juoksevat ovaalin muotoista rataa jahdaten mekaanista viehettä. Koirat lähtevät liikkeelle kopeista. Koiria on yhdessä lähdössä enintään kuusi kappaletta. Juostavia matkoja ovat 280, 350, 480 ja 680 metriä. Ennen kuin koira voidaan hyväksyä kilpailuun, sen tulee juosta yksi soolokoejuoksu hyväksytysti. Koirien kilpailuvarustuksena on kuonokoppa ja mantteli. Suurin yksittäinen vinttikoirakilpailutapahtuma Suomessa on SM-mestaruuskilpailu, jonka järjestää SVKL.

Toinen suosittu koirien kilpaurheilulaji on agility, jonka tapahtumia organisoi Suomen Agilityliitto. Kilpailuja on järjestetty jo vuodesta 1987, ja myös Agilityn maailmanmestaruuskilpailut on pidetty Suomessa kahdesti: vuosina 2000 ja 2008. Vuoden 2015 agilityn SM-kilpailut pidetään Oulussa kesäkuun puolivälissä v. 2015. Active Dogs ry toimii tällä kertaa järjestävänä seurana.

Talvella erityisen suosittuja kilpailuja ovat myös valjakkokilpailut. Yksi suosittu kilpailutapahtuma on esimerkiksi Kuusamo Sprint, joka tarjoaa tietysti jännitystä koiraharrastajille ja koirakilpailujen ystäville, mutta myös eksoottisia elämyksiä Lapin turisteille.